Ordtoppen

Nu har det gått en vecka och det är äntligen dags att kasta ut det ord ni tyckte minst om från Ordtoppen. Det är många som har röstat under den gångna veckan, men jag hoppas att vi ska få se än fler röster framöver, detta är er chans att påverka. Se till att ta den. "We can Change".

Jag och Jocke vill även göra ett litet förtydligande. I de fall Ordtoppen visar ett lika resultat för vilket ord som skall sparkas ut kommer nyskapade ord alltid att få stanna, istället för redan existerade ord. Detta är för att vi skall ha större möjlighet att uppnå målet med bloggen. 

Resultatet för ordtoppen under den gångna veckan var: 
  • Fika - 14 
  • Lagom - 14
  • Älskling - 10
  • Dock - 7
  • Missveja - 7
Förstaplatsen delas därmed mellan ordet Fika och ordet Lagom. Sedan kommer ordet Älskling och ordet Dock försvinner från listan eftersom det fick samma mängd röster som Missveja. Här kan ni se hur det går om ni inte röstar tillräckligt flitigt, alla ni som gillade ordet Dock men inte röstade, det är ert fel...

Resultatet för utmanarlistan under den gångna veckan var:  
  • Toffel - 10
  • Mundiarré - 8
  • Tåfjutt - 6
  • Spira - 4
  • Sipp - 3
Endast ordet Toffel är därmed kvar i tävlingen. Tack till alla er som tillsammans med mig röstade på detta ord. Kanske var det alla ni kvinnor som har toffliga pojkvänner eller så var det alla ni pojkvänner som är riktiga tofflor (tofflar) eller alla ni som hånar era vänner för att de är så toffliga. 

Nu gäller det alltså för er alla att rösta allt var ni har för att få ert favoritord att stanna på Ordtoppen. Om sju dagar är det dags för utslagning igen, se till att ge järnet! Glöm inte heller att föreslå nya utmanare tills på måndag.

Dagens ord, 30 januari

Dagens ord är avtal, idag har nog minst 90% av alla våra läsare ingått ett avtal. Jag har gjort det och jag kommer säkerligen ingå minst ett till idag.

Först och främst, vad är egentligen ett avtal? Jo, ett avtal består av ett anbud och accept. A ger B ett anbud, B ger ett accept inom den sagda tidsramen för anbudet. Ett avtal har uppstått. Viktigt är att påpeka: Ett avtal måste absolut inte vara skriftligt, handskak eller muntligt avtal är precis lika bindande som något annat avtal.

Nå, vilka avtal har ni ingått idag? Själv gick jag ner på ICA och köpte mig en Coca Cola, vi ingick ett avtal. Fröken i kassan sa ett pris för varan och jag accepterade givetvis att betala 16 kronor för min Coke. Alltså ett lagligt ingånget avtal. Snart tänkte jag nog ta och köpa mig en tallrik pyttipanna, ytterligare ett avtal. Sen har jag avtalat möte med några vänner 13:25, ett avtal som jag förhoppningsvis kommer kunna uppfylla.

Ordet avtal har för många en ganska formell innebörd och det kan upplevas som högtravigt. Det är alltså fel, alla ingår avtal dagligen. Eller åtminstone nästintill dagligen. 

Bildförklaring till dagens ord 28 januari



Som ni kan se är det väldigt irriterande med en upppöst chipspåse framför tv:n, men nerpöst utgör den inget hinder.

Kan ni gissa vilket program jag såg på?

Dagens Ord, 29 Januari

Jag tycker om att delge er nya ord, användbara ord som de flesta av er inte hört förut så jag tänkte fortsätta med det idag. Dagens ord är ett ord som en av mina föräldrars kompisar hittade på för cirka 30 år sedan och som har följt med vår familj sen dess.

Tycker inte ni vindrutetorkare är ett onödigt långt ord för en sådan simpel sak, det tycker jag iallafall, det är därför dagens ord är ett så bra ord. Dagens ord är nämligen väglor. Väglor är som ni kanske förstått samma sak som vindrutetorkare, fast mycket enklare att säga och skriva. Läs och säg det här för er själva:
"Ena vindrutetorkaren är trasig."
"Ena väglan är trasig."


Vilket var lättast att läsa och säga? Jag gissar på den andra meningen.

Hoppas ni har nytta av alla dessa nya ord, men använder ni något av dessa ord då? Som trepa, spugga, missveja och lutt?

Dagens ord, 28 Januari

Dagens ord är mer ett begrepp som jag uppfann när jag var ett litet barn. Dagens ord är "pösa ner". Pösa ner är något man gör när man trycker ner något pösigt. Detta är ett väldigt användbart ord om man sitter och kollar på en film och stör sig på en godis/chipspåse som är i ens synfält, då är det bara be den som är närmast att pösa ner påsen.

Det är alltså ett begrepp för de lata kan man säga. Själv är jag väldigt stolt över att jag uppfunnit detta begrepp. Har ni hört det förut? Vad tror ni om begreppet kan det vara användbart? En sak vet jag, och det är att jag älskar det.

Dagens ord, 27 januari

Ibland kan det krävas vissa incitament för att skriva i bloggen. Ett väldigt bra incitament är era kommentarer, det blir vi bägge taggade av, även om vi ibland kan vara lagom sugna på att hoppa en fika med våra älsklingar, dock är det sällan några problem, förutom om vi råkar missveja när vi ska hämta kaffet. Vi gör det så gärna. 

Dagens ord är "incitament", ett incitament är något som får oss att anstränga oss lite extra. Det kan vara pengar, i form av lön. Det kan vara hämnd och det kan vara kärlek. Något som driver oss till att prestera. Därför skulle vi uppskatta om ni kunde ge oss än mer incitament till att fortsätta blogga, kanske genom att förse oss med än fler ord till ordtoppen?

Ordet lagom

Som läget ligger nu är ordet "lagom" det populäraste av de populära orden. Det är ett typiskt svenskt ord som kan anses symbolisera jantelagen. Men samtidigt kan det vara ett väldigt hårt ord om man använder det på rätt sätt. Här tänkte jag ge lite förslag på olika användning av ordet lagom:

"Ta en lagom stor bit bulle nu"
"Det där var ju sådär lagom roligt"
"Nu är jag lagom trött i benen" (efter ett marathon)
"Haha, den killen är ju lagom söt asså" (sagt av fjortis som tuggade tuggummi)
"Hur mycket soppa vill du ha? - Lagom tack!"
"Han är sådär lagom mallig"

Alltså kan man använda ordet i syfte att poängtera en syrlig överdrift (lagom söt), man kan använda det som ett mått (lagom mycket soppa tack), man kan använda det som en synonym till "inihelvetsjävlasatansmycket" (trött i benen). Men det kanske också vara en feg stackares sista utväg "Jag vill ha lagom med lön". 

Veckans utmanare

Nu har veckans utmanare kommit upp på bloggen, så nu går det att rösta på dem. Det handlar alltså om att utse vilken av de fem utmanarna som ska ta platsen från den med minst röster på ordtoppen på fredag. Så se till att rösta på erat favoritord, och be era vänner också rösta så ni är säker på att ordet kommer vidare till ordtoppen.

Veckans fem ord är följande:

Toffel
-Oftast en kille som lyder sin flickväns minsta vink, antar att det kan vara tvärtom också, fast fenomenet är nog vanligast för killar.

Tåfjutt - Ett sätt att sparka en fotboll, oftast resultatet av en misslyckad vristspark. Man sparkar bollen med tårna och bollen far iväg lite som den vill, dessutom kan det göra skitont för tårna.

Spira - Arvid du kankse kan förklara lite mer vad du menade med ordet? Jag antar att det inte är en sån här stav du syftar på utan mer verbet spira, men jag hittar inte de rätta orden för att förklara det.

Mundiarré - När någon pratar oavbrutet, synonym till munbajsa (talande språkets ord för ordbajsa). Ett passande ord för mig om jag ska vara ärlig.

Sipp - Betyder liten klunk, man kan tillexempel sippa på något, eller bara få en sipp av drickan, om ägaren till drickan är snål.

Dagens ord, 26 Januari

Det kan ha varit så att vi har varit lite dåliga på att presentera dagens ord ett tag. Men nu är vi återigen taggade. Nu idag kommer det ett ord som får kroppen att pumpa adrenalin direkt. Jag brukar ge er ord av det lite äldre slaget, hittills har jag bland annat använd "frivol", "debacle" och "autodidakt", minns ni vad de orden betydde eller lär ni er inte något i bloggen?

Dagens ord är "Taggad". Det är ett relativt vanligt ord, som väldigt ofta används inom idrottssammanhang. Ordet betyder att man är på hugget, tänd, på tårna, beredd att göra sitt yttersta för att vinna, man har ätit taggtråd till frukost.

Ordet i sig är lite underligt, man antyder att man är taggig, att ingen kan röra en. Det borde innebära att man känner sig oslagbar men ofta är det något som folk säger för att tvinga sig själva att bli taggade. Det finns en viss magi i ordet som tenderar att få folk att bli taggade om de upprepar det tillräckligt många gånger inför folk. Ord har mycket makt.



Här har vi ett typexempel på ett gäng taggade och adrenalinstinna ungdomar som gör allt för att få utlopp för det testosteron som dunkar i deras kroppar. De har garanterat innan matchen sagt "nu gäller det att vi är taggade" och de var säkert väldigt taggade.

Ställning och ställningstaganden

Som läget är nu kommer det nyaskapade ordet Missveja att få lämna Ordtoppen till nästa vecka. Tycker ni inte att det är tråkigt att Ordbloggens första bidrag till mänskligheten ska försvinna så fort? Vill ni inte ge ordet en chans? Eller har ni några nya spännande ord på gång som är betydligt bättre än det krångliga och onödiga ordet Missveja? Dock är inte ordet missveja ensamt på nedflyttningsplatsen. Ordet "dock" är kanske för gammalmodigt för er, ska inte det få finnas kvar?

Som läget ligger nu är ert populäraste ord inte ett, utan två. Lagom och Fika är vad ni föredrar. Kanske fikar ni lagom ofta? Eller så är en fika lagom trevligt? 

Dagens ord presenteras vid klockan 11, se till att ni håller utkik.

Orduppdrag 3

För en vecka sen ungefär fick vi denna kommentaren av Sandra:
"Förresten har vi en till lucka som borde fyllas: När man inte är törstig.
Mätt är ju motsatsen till hungrig, men till törstig finns inget bra förslag!
Jag har hört vätt, våt, och otörstig, men inget av dem passar riktigt in tycker jag!"


Just då hade vi redan ett orduppdrag och ett nytt kom upp ganska snart, det var bland annat då vi kom på ordet missveja. Går det bra för er att sprida det ordet till allmänheten? Eller varför inte sprida vidare trepa, men nu ska jag inte tappa tråden, tillbaka till uppdraget.

Eftersom det var ett tag sen senaste uppdraget tänkte jag ta upp detta nu. Vad borde det heta när man inte är törstig. Drickans motsvarighet till mätt, vad är man precis efter att man släckt törsten?

Jag lämnar ordet till er läsare, vad ska det heta?

Dagens ord, 25 Januari

Dagens ord är inte riktigt ett ord utan flera, och är mer utav en fråga, vad heter det egentligen?

Dagens ord är en snösläde, alltså en stor skyffel som används för att skotta bort snö, eller snarare frakta bort snö. Den är tvåhandsfattad och ofta väldigt stor. Ett effektivt alternativ till en liten spade, som norrlänning så älskar jag denna uppfinning när jag blir uttvningad av mina föräldrar för att skotta.



Men nu till problemet, vad heter den egentligen? Här i Medelpad säger vi snölasse, i Ångermanland säger man snöstyra och i Åre-trakten säger man snöförare.

Vad säger man i er hemtrakt?

Förlåt

Förlåt, vi glömde bort att skriva igår. Hoppas att ni överlevt utan ett dagens ord, ni kanske lärde er ett nytt ord på egen hand istället? För att kompensera för gårdagens missade ord så lovar jag att vi ska skriva om ett jättebra ord idag istället.

Ordtoppen

Då var den första veckan av ordtoppen avklarad, vi lyckades få fram fem ord som kommer utgöra stommen för ordtoppen.

På femte plats med 9,1% av rösterna kom ordet "Dock".
På fjärde plats med 10,9% av rösterna kom ordet "Missveja".
På tredje plats med 12,7% av rösterna kom ordet "Lagom".
På andra plats med 16,4% av rösterna kom ordet "Älskling".

På första plats med hela 18,2% av rösterna hittar vi ordet "Fika", grattis.

Nu lägger jag ut dessa fem ord direkt, sedan skulle jag vilja ha in nya ord så vi kan få fem utmanare till dessa ord. Det kommer alltså gå att rösta på två olika listor. Se till att rösta på det bästa ordet av utmanarna om du vill få in något av dessa på toplistan, också röstar ni på det bästa ordet som redan är på toplistan så det ordet inte åker ut.

Kom igen ordbajsa ut förslag till utmanare nu.

Dagens ord, 23 januari

Sådär, nu är jag tillbaka med dagens ord. Min första tanke var att utveckla ordet "toffel" som jag nämner i en kommentar. Men istället kommer jag ge det som förslag till toplistan för nästa vecka. 

Dagens ord blir istället "vepa". För mig är en vepa något som jag knappt klarar mig utan om jag ska få gäster, men då använder jag den i dess äldre betydelse. 

En vepa är en väv som man lägger över täcket för att sängen ska se mer presentabel ut. Idag används primärt vepor som väggbonader (vilket inte är särskilt vackert) men under medeltiden kunde en vepa antingen vara ett underlaken eller ett täcke. Själv använder jag uteslutande min vepa som ett överdrag till sängen, det är väldigt stiligt.

Dagens Ord, 22 Januari

Vi har haft väldigt många ovanliga ord, ord som inte någon av oss visste vad de betydde innan. Långa ord, ord som konstruerats av många olika bokstäver, men de korta och vanliga orden då, de har vi lite glömt bort så tänkte ge lite upprättelse till dem.

Min syster Malin tipsade mig om ordet i, och ordet i får bli dagens ord.

Jag är fascinerad över hur bra det går med korta ord också. Det är så genialt med enbokstävers ord, som i, ö, å o.s.v. Varför har vi inte fler enbokstävers ord egentligen, de första orden vi kom på kunde haft en bokstav, sedan när alla var upptagna är det bara att börja med 2 bokstäver också vidare, lite som registreringsnummer.

Det hade kanske blivit lite tråkigt, men väldigt effektivt.  "Everything should be made as simple as possible, but no simpler." som Albert Einstein sa.

Vissa ord kanske är lite för krånliga, varför inte stava orden som de låter och tvärtom, och varför gör man vissa ord så fruktansvärt långa?

I är ett utmärkt exempelt på hur kort ett ord kan vara men ändå väldigt användbart. Du kan ju själv räkna efter hur många gånger du använder i, i ditt dagliga uttal.

Tävling

Ni glömmer väl inte att ni snarast måste rösta på det ord som ni tycker är det bästa? Redan på fredag är det försent. Då kommer vi plocka bort alla utom fem. Då gäller det att ni har gjort er röst hört om ni vill ha chansen att påverka. 

Men ni får inte heller glömma att ni måste föreslå fler bra ord som ni vill få in i det svenska språket, eller bara ord som är bättre än alla andra.

Dagens Ord, 21 Januari

Idag har jag hittat ett ord som jag inte visste vad det betydda innan heller, väldigt roligt måste jag säga. Får hoppas att ordet är nytt för er också, för man ska lära sig något nytt varje dag och då är detta ett utmärkt tillfälle.

Dagens ord är Oxymoron. Så här  beskriver wikipedia oxymoron: "En oxymoron är ett ord eller begrepp som är sammansatt av två element som står i motsatsförhållande till varandra eller är skenbart oförenliga."  Ordet oxymoron härstammar från grekiskans oxymaron. Oxymaron kan lite grovt översättas till spetsfundigt dum.

En oxymoron som jag hör väldigt ofta och som jag råkar använda själv ibland är asbra. Vadå asbra? Ett as är ju ett kroppen från ett dött djur, det kan väl inte vara bra? Ju mer jag tänker på det desto mer stör jag mig på det.

Andra populära oxymoroner:

Ensamma tillsammans

Bedövande tystnad
Samma skillnad
Hemskt bra
Äckligt gott
Sjukt frisk

Dagens ord, 20 januari

Ordet igår var allena, ordet idag är debacle och få debacle finnes allena. 

Ordet debacle betyder alltså olycka eller motgång. Ingen olycka kommer ensam. Ordet uttalas "debackel" och används inte så ofta som det förtjänar. Det är ett roligt ord med en allvarlig innebörd. Själv förknippar jag det med småland och Emil i Lönneberga. Där kan man verkligen prata om debacle. 

Min första känsla av ordet är att det verkligen borde vara ett låneord. Särskilt med den underliga ändelsen kontra uttalet. Någon som känner sig manad att berätta varifrån ordet kommer?

Dagens ord, 19 Januari

Allena.


Smaka bara på ordet, Allena.

Jag ska ge er en liten stund att tänka och känna hur underbart ordet är, Allena.



Så nu kan jag börja skriva på riktigt, det är något speciellt med ordet allena. Det är ett av de finaste orden jag vet, fast samtidigt det ord jag nästan aldrig skulle vilja använda, det betyder nämligen ensam (om man lägger till st så betyder det endast, alltså allenast).

Jag vet inte riktigt vad mer jag ska skriva om ordet, förutom att det är underbart. Det känns så harmoniskt på något sätt, jag älskar nya saker och har inte så mycket över för gamla, men allena är ett av de få gamla orden som jag beundrar.

Undra vem som skapade ordet allena, synd att det inte finns någon förteckning över vem som skapat vilket ord, så jag hade kunnat få beundra den personen istället.

Hoppas ni inte är allena ikväll, god natt.

Förklaring följer

För er som inte vet vad alla orden på ordtoppen betyder kommer här en snabb genomgång.

Dock - Utfyllnadsord som är svårt att förklara vad det betyder, dock betyder dock helt enkelt.

Rool - Roligare än roligt

Lagom - Inte för mycket och inte för lite utan lagom, lagom kan användas i många olika sammanhang men har ungefär samma betydelse.

Fika - Fika är något som svenskar gillar att göra. Vi kan inte gå på stan utan att fika. Fika innebär helt enkelt en lättare måltid, ibland är det kaffe och kakor och ibland kanske en läsk och en macka.

Vimmelkantig - Ett annat ord för virrig, yr eller förvirrad.

He - He är som engelskans put, det vill säga ställa, sätta lägga. He 'n där borta

Hen - Sammanslagning av hon och han ger oss ordet hen. Används i meningar när man kanske pratar om generalla fall där det inte riktigt spelar någon roll vilket kön personen har.

Paltschviimen - Kan översättas till paltkoma som är det stadiet man kommer till efter att man ätit för mycket palt och allt blod används till att matsmältningen. Kan också användas till andra maträtter om man ätit för mycket, men det är väldigt vanligt att det inträffar av palt.

Älskling - Kan vara ett smeknamn för den man älskar.

Blinkare - Ambulanser, brandbilar och polisbilar har detta på biltaket, kan också kallas saftblandare.

Missveja - När man ska försöka väja för någon man möter när man är ute och går, men misslyckas.

Trepa - När man sträcker sig efter något över någon.

Räligt - Dåligt, äckligt, hemsk o.s.v

Snölasse - Samma sak som en snöskyffel, en slags större spade.

Toktrevlig tävling


Nu är det snart dags för oss att presentera det första steget i vårt tävling. Tävlingen går som ni redan vet ut på att få fram det bästa, finaste, trevligaste, mest praktiska och mest fantastiska ordet i det svenska språket. 

För att göra detta så komme vi ha en topplista bestående av fem ord. Dessa ord kommer man allitd kunna rösta på. Det ord som har flest röster då tävlingen är slut kommer utses som det bästa ordet i det svenska språket. 

Varje vecka så kommer vi ha en lista med utmanare, fem stycken ord. Det populäraste av dessa fem ord kommer att ersätta det minst populära ordet på topplistan. Vill du ha chansen att påverka så måste du med andra ord vara noga med att rösta på det ord som du tycker är bäst, annars kan det försvinna!

Den första veckan kommer vi presentera en utökad lista, dock kommer enbart de fem populäraste av dessa ord att gå vidare till den riktiga tävlingen, så se till att rösta redan nu om ni vill att ert ord ska ha chans att bli Sveriges Bästa Ord!

Intressanta ord, ett irritationsmoment?

Det finns få saker som folk blir så irriterade på som felaktiga ord. Blir man inte arg som bara den när någon säger "jag ska gå till han", "jag gedde den till han". Blir det någonsin fulare än så? 

Jag antar att alla våra läsare har läst boken "1984". Där är det flera partier som handlar om hur språket kan påverka folket. Att språket ska vara så simpelt som möjligt (med betoning på simpelt och inte enkelt). Få ord med lätta böjningar. 

Att saker kan vara bra, är inget konstigt. Men varför vara dåligt? Räcker det inte med obra? Obra skulle kunna vara ett av mina förslag på nya, trevliga ord. Men då måste man ta med okul, osnygg, otrevlig. 

Är inte obra ett väldigt odåligt ord som inte alls är okul? 

Har ni förresten spullit på sistone? Igår spall jag nästan på min vita tröja...

Orduppdrag 2

Linnea gav oss denna kommentar:
"Jag och några av mina kära vänner har uppfunnit ett nytt verb, som vi vet många kommer uppskatta. Grejen är bara att för att uppskatta det måste man veta om det! Vill ni hjälpa oss att sprida det?

Ordet är "spugga", och det betyder "spotta ut tuggummi". Spugga, spuggade, spuggat. Finns även i substantivform, "spugg". Om utspottat tuggummi då.


Den här gången handlar inte orduppdraget om att hitta på ett nytt ord till ett fenomen utan istället ska vi alltså hjälpas åt att sprida detta ord som redan har skapats. Såklart kan vi hjälpa Linnea och hennes vänner att spridaordet vidare. Själv tuggar jag inte tuggummi så ofta, men jag ska ändå göra det bästa jag kan för att sprida ordet spugga vidare, och det hoppas jag att ni läsare också gör.

Jag kan gissa att lärare kommer gilla detta ord, då de kan stirra argt på en och säga" Spugga!" istället för att säga kan du spotta ut tuggummit, spar ju lite tid och kraft.


Dagens ord, 18 januari

Igår gav Jocke er ett ord som var nått och spännande. Jag ger er istället ett gammalt och ospännande ord. Samtidigt som jag planerar att framlägga en teori om hur man gör ord mer intressanta.

Dagens ord är frivol. Att beskriva frivol är svårt att göra på ett sätt som inte blir högtravande och tråkigt. Därför inleder jag förklaringen med ett stycke ur en dikt. En dikt av en av våra största författare, Georg Stiernhielm:

HERCVLES arla stodh op een mårgon, i forsta sin wngdom
fuller af ångst och twijk, huru han sitt lefuerne böria
Skulle, der af han frögdh kunne winna med tijden och ärha
I thet han så går i tankar och högsta bekymber.

Hans val handlar om att välja ett frivolt eller strikt leverne. Ett val vi alla ställs inför när vi ska bestämma om livet är en fest, och vi är bjudna eller om vi verkligen är lättsinniga veklingar istället för mogna människor.

Ordet frivol betyder alltså lättsinnig och ekivok. Är det ord som väl symboliserar vårt samhälle idag? Eller symboliserar det en banal strävan i vårt samhälle, och varför används då inte ordet oftare? Hade du hört talas om det tidigare? Är det lika vanligt som plumspapper eller som trepa?
Det frivola livets dygt.

Vi tackar en anonym fotograf för det hederligt stulna fotot på det frivola livet i studentkorridorerna...

Man tänker bäst när man är trött

Freja jag tror vi har hittat ditt ord. Jag gick direkt in på jemla efter att jag sett din kommentar. Vi började diskutera kring vad ett sådant ord borde heta. Först kom förslaget Töddes, "Vi töddes på vägen i säkert tio sekunder innan vi lyckades undvika varandra.".

Vi tyckte det lät bra, töddes vi smakade på ordet och kände fasen det här kan nog bli bra. Vi började fundera på hur det skulle böjas också vidare, men ett tag senare, närmare bestämt 03.50 inatt kom Fredrik med ett ännu bättre förslag. Fredrik hittade på ordet Missveja. Se vilka snilleblixtar folk kan få mitt i natten.

Smaka bara på ordet, Missveja. Själv tycker jag det är klockrent, man hör på ordet vad det borde betyda. Sedan skulle säkert ordet kunna få en bredare betydelse än när man bara är ute och går. När bilar krockar p.g.a förvirring om vem som skulle stanna eller väja.

Vad tycker ni om ordet Missveja, finns det några bättre förslag där ute i internetrymden?


Fick ett annat förslag nu, Yrrmöte.

Orduppdrag

FIck denna kommentaren från någon som kallar sig Freja:

 "Jag saknar ett ord, men jag kommer tyvärr inte på det själv. Ni kanske vill hjälpa mig med det? Ni vet när man är ute och går nånstans och så kommer det någon annan gående rakt mot en. Då måste man flytta sig så man inte går in i varandra. Då kan det till exempel gå till så att båda flyttar sig åt ena hållet, därefter flyttar sig båda samtidigt åt det andra hållet. Sedan kanske både fortsätter rakt fram för att den andra ska flytta sig, och till slut flyttar sig båda åt samma håll igen. Helt enkelt att två personer som är på väg mot varandra inte lyckas väja på en gång, eller överhuvudtaget.

Det här behöver jag alltså ett ord till, jag har funderat och funderat utan att komma på något själv. Ett verb är väl det bästa och så kanske man gör en substantiv-variant av det. Vad sägs?"


Vad säger ni, kan vi hjälpa Freja? Såklart vi kan, jag ska själv sätta mig och fundera ett tag nu, kan inte ni också göra det, så vi tillsammans kan komma fram till ett bra ord till detta fenomen som man ofta råkar ut för, speciellt om man är ute och går i en stor stad med hörlurarna i öronen och tankarna på annat håll.

Detta kanske kan blir vårat nya ord som vi får in i Svenskan, tror ni vi lyckas så snabbt?

Dagens ord, 17 Januari

Jag och min kompis kom på det här ordet när vi var små, eller vi trodde att vi kom på det. Antagligen hade vi hört det någon annanstans innan eftersom jag sett via internet att massa andra personer har hört talas om det också, men jag vet inte om det är så jätte känt, så vi räknar det som ett nytt ord.

Dagens ord är Plumspapper. Jag tycker själv att det är ett väldigt bra ord, hade jag inte varit med och skrivit i den här bloggen hade jag föreslagit det till Sveriges bästa ord.

Plumspapper är vad det låter med ett litet tillägg, det är nämligen papper som man lägger i toaletten för att det inte ska plumsa. Vissa har det för att det inte ska låta när man går på toaletten hos någon som man kanske tycker lite extra mycket om, själv använder jag plumspapper för att det inte ska skvätta upp vatten i rumpan på mig.  När man lagt ner papperet i toaletten kan det se ut så här:


Plumspapper är nog inte ett sådant utbrett ord, men flera använder säkert plumspapper trots att de inte vet att det heter plumspapper. Veckans läxa blir att sprida vidare ordet plumspapper till alla ni känner.

Oj

Oj vad roligt att se att så många har hittat hit idag, det beror nog till mestadel på att 365saker.se länkade till oss i deras senaste inlägg, vi tackar och bockar och länkar tillbaka till deras underbart finurliga blogg.

Nu ser jag att vi har fått mer än 100 besökare på en dag, vilket för mig är fantastiskt. Tänk att så många kan vara intresserade av ord. Jag hoppas att ni fortsätter följa vår blogg, så det inte var en engångshändelse. Dessutom så kommer  ju dagens ord senare ikväll och antingen ikväll eller imorgon kan man börja och rösta på Ordtoppens första veckotävling.

Åter igen tusen tack för att ni gör oss motiverade att fortsätta.

För lite ord

Jag hade tänkt att sätta ihop den första omröstningslistan men inser att vi har fått alldeles för lite ord. Totalt har vi bara fått fyra ord sedan starten, vilket är helt okej då vi inte riktigt bad om några då, men vi har bara fått ett ord som kommentar på inlägget där vi bad om ord till tävlingen, dålig stil.

Trots att Sverige är ett litet land och Svenskan inte är ett sådant stort språk så har vi fantastiskt många ord, vi har tillexempel tillräckligt med ord för att man ska kunna göra en berättelse med enbart ord som börjar på B".



Om Clas Eriksson i Galenskaparna lyckas med det där kan ni som läser den här bloggen lyckas med att lämna varsitt ord så vi kan få igång "ordtoppen", tävlingen som ska utse Sveriges bästa ord. Om ni inte hjälper till så kanske Sveriges bästa ord blir plös, och det vill väl ingen, speciellt inte Petter.

Jag vet att ni kan, många som jag pratat med om denna bloggen börjar direkt ge mig tips på ord som vi borde skriva om. Tänk på att det spelar ingen roll om det är ett gammalt, nytt, långt eller kort, så länge det är det bästa ordet du vet.

Dagens ord, 16 Januari

Dagens ord är en liten nostalgitripp tillbaka till när man var liten och skulle sova över hos sin bästa kompis, jag tänker nämligen på ordet skavfötters.

Stavning
Skavfötters kan stavas på många olika sätt, några sökningar gav mig dessa förslag, skavfötters, skarvföttes och skavföttes. Jag kommer använda stavningen skavfötters i det här inlägget, för det är så jag alltid skrivit det, stavar ni det på något annat sätt så får ni väl låtsas att det står på det viset.

Betydelse
Jag antar att de flesta vet vad skavfötters betyder, men för de som inte vet kommer en kort genomgång. Skavfötters innebär alltså att två personer ligger (man kan säkert sitta också) med fötterna mot varandra, eller mer lite omlott. Fötterna/benen skaver alltså mot varandra. För att lättare kunna förklara så får ni här se när jag och min mamma ligger skavfötters i min vardagsrumssoffa:


Som ni ser på bilden så är det mer benen som skaver mot varandra, så egentligen kanske det borde heta skavben, eller hur?

Uttal
Uttalet för skavfötters kan vara varierande. Här i Sundsvall är väl det mest förekommande sättet att ha med r:et och säga ordet ganska långsamt, eller a:et blir långsamt som om skav rimmar på hav, och sedan lägger man till det normala uttalet på fötter + ett s.

Jag vet att det kan uttalas på andra sätt bland annat har jag hört längre upp i norrland har det istället ett snabbt ska som sedan följs av föttesh.

Har ni fler förslag på uttal så skriv gärna hur de är och i vilket område i Sverige man använder det uttalet.

Tidernas Tävling

Vi har redan berättat för er att vårt mål är att få med ett nytt ord i SAOL. Men det är inte allt. Från och med i dag börjar vi vårt sökande efter det svenska språkets bästa ord. Är det ett nytt, är det ett låneord? Är det ett gammal, är det ett påhittat ord? Kom med förslag. Varje dag, varje vecka, varje morgon, varje kväll. Vi kommer att lista orden och varje fredag ska ni få rösta om det bästa av veckans ord.

Den nya ordlistan kommer varje fredag och ni kommer få en chans att göra er röst hört under 7 dagar, till dess att vi publicerar en ny lista. Samtidigt som ni ständigt kan rösta på nya ord kommer vi ha en topplista bestående av fem ord! Denna lista kommer vara bestående och slutligen avgöra det bästa ordet i svenska språket. Varje fredag kommer topplistan kompletteras med en bubblare, vinnaren av föregående veckas ordlista.

 När sedan en ytterligare en vecka har gått kommer det ord som minst antal röster bytas ut mot den nya veckans bubblare. Så se till att rösta på din favorit! Den första listan med ord att rösta på kommer om någon dag. Senare kommer man ha en hel vecka på sig att föreslå ord, men för att komma igång får man bara någon dag på sig denna gången istället, också om det saknas ord använder vi de som vi fått som förslag tidigare under veckan. Så kom igen låt oss veta vilket som är det bästa svenska ordet.

Dagens ord, 15 januari

Dagens ord är räligt, det ordet som skåningar använder flest gånger per mening. Jag hörde ordet hela tiden när jag var i skåne, antingen är det ett väldigt användbart ord eller så låter alla skånska ord så i mina öron.

Betydelse
Räligt kan betyda ganska många olika saker, men alla sakerna är såklart ganska lika varandra. Enligt wikitionary kan räligt betyda äcklig, förskräcklig, hemsk, skrämmande, kuslig, läskig, obehaglig, elak , dum och stygg (hjälp gärna till att fylla på listan).

Historia
Räligt härstammar från och används i de sydvästra delarna av Sverige och kommer från fornsvenskans räþeliker som sedan utvecklades till rädelig men som nu blivit räligt.

Uttal
Själv tycker jag det är synd att inte vi i norrland använder ordet räligt, för det sammanfattar alla dessa ord så bra. Det skulle också vara roligt att få säga räligt med ett rullande r, istället för skåningarnas skorrande r, fast det är en viss charm med också.

Eftersom ordet används mest i de sydvästra delarna av Sverige är det väl deras uttal som ska räknas som det rätta. Räligt bör därför uttalas som om det rimmar på träligt och med ett skorrande skåne r.

Bonusinformation
Peps persson är en känd skånsk musiker som gillar att använda ordet räligt. Han har dessutom gjort en låt som heter "Räligt råttgift blues" en låt som enligt mig dessutom är riktigt bra. Vill ni höra en bit av låten så kan ni klicka er in på denna länk: http://www.lastfm.se/music/Peps+Blodsband/_/R%C3%A4ligt+R%C3%A5ttgift+Blues?autostart.

Att vara eller inte vara

Som jag tidigare nämnde så är det svenska språket ett språk som ständigt måste vara under utveckling. Vi är för få, för små och för ointressanta här i norden för att vårt språk ska få allt för stor genomslagskraft internationellt. Kanske ska man göra som norrbaggarna, nationalisera internationella ord "komputor" - dator. Eller som finnarna, hitta på obegripliga ord som ingen utom de själva kan förstå. Eller gör vi som fransosserna och dubbar alla filmer, översätter alla böcker och tidningar. Låser in oss inom gränserna. 

Jag vill givetvis inte att vi ska låsa in oss inom våra gränser, men visst vore det trevligt om vi kom på ett nytt bra ord. Men, svenskan består inte enbart av bra ord. Här kommer jag nu tillkännage svenskans fulaste ord. Det är så fult att jag knappt ens vill ta det i min mun. Jag hoppas att alla vet vad ordet är/betyder, men jag tänkte låta er berätta det för mig. Ni vet hur man kommenterar inlägg? 

Dagens, årets, världens fulaste ord är: Plös

Vad är plösen? Inte googla, tack!

Tävling


Om ni läste inlägget där jag presenterade mig så läste ni säkert om hur orättvist jag tycker det är att ord inte har skapare när böcker har författare och musik har kompositörer, vi har nu spunnit vidare lite på det. Om låtar och böcker kan hamna på en topplista så borde väl också ord kunna göra det?

På fredag kommer vi be er att skriva det bästa ordet ni vet i en kommentar och gärna förklara det lite och ge lite bakgrundsinfo om ordet, nytt som gammalt. Mer information om tävlingen kommer på fredag med inlägget som ni ska kommentera för att ordet ni tycker så mycket om ska vara med i tävlingen. Jag har märkt att många som jag pratar med om bloggen direkt kommer med förslag på ord som vi borde ta upp, men om ni har nåt bra ord som ni vill tipsa oss om här på ord.blogg.se så spara det tills på fredag och skriv det då så är det ju med i tävlingen också.

Uttal

Någon som kallar sig Arvid med en bra fundering i en kommentar, han undrade hur ordet "trepa" uttalas. Vi ska från och med nu skriva hur vi uttalar orden som vi har med i bloggen. Såklart kan uttalen variera beroende på dialekt och inget är rätt och inget är fel, de är bara olika. Håller ni inte med om hur ordet borde uttalas så lämna en kommentar så skriver vi med era alternativa uttal.

Trepa uttalas då med ett långt e. Det rimmar på ordet meta (alltså det man gör när man fiskar).

Trepa - Ett ord från Piteå?

Trepa är ett ord som antagligen är väldigt okänt för större delen av Sverige. Jag kom i kontakt med ordet för första gången genom min systers pojkvän som kommer från Piteå. Därför vågar jag nog påstå att ordet härstammar från Piteå eller iaf från norra Sverige.

Trepa är ett simpelt och kort ord men väldigt användbart, jag tror till och med att de flesta trepar flera gånger per dag, men vad betyder då trepa? Trepa betyder helt enkelt: att sträcka sig över någon för att kunna ta något man vill ha. Om du tillexempel sträcker dig över ditt syskon vid frukostbordet för att nå smöret, så har du trepat. Själv tycker jag att det är roligare att säga ursäkta att jag trepar, än att säga ursäkta att jag sträcker mig över dig, dessutom går det fortare.

Vi har inte lyckats tagit reda på hur någon kom på ordet trepa från början, vi här på ord.blogg.se har dock en liten teori. Om vi upprör några norrlänningar nu för att vi är helt ute och cycklar så får ni väl berätta sanningen i en kommentar istället.

Engelskans trespassing kan betyda inkräkta eller överträda, vilket vi tycker stämmer väldigt bra överrens med betydelsen av ordet trepa. Vi tror alltså att trepa kan vara en förkortning av ordet trespassing, vilket känns ganska logiskt när man jämför orden.

Walla, Yes, Habibi, Cool

Svenskan är ett litet språk som sannolikt inte kommer göra någon förändring i världshistorien. Det faktum att alla svenskar tvingas lära sig minst tre språk i skolan visar hur obetydligt vårt språk är. Men, säga vad man vill om svenskan. Vi har förmågan att utvecklas. Hur mycket skiljer sig inte svenskan i Rosengård från den svenska som August Strindberg begagnade? Hur mycket kan vi då påverka?

Ett av de mål som vi har med den här bloggen är att introducera ett nytt ord i svenskan. Det behöver inte vara stort och det måste absolut inte vara litet. Det måste inte vara viktigt men ingen ord är oviktigt. Vi vet att vi inte är några Horace Engdahl, men vi har förmågan att påverka, med er hjälp. 

Vilket ord saknar du i det svenska språket? Hur vill du att vi ska få in det i SAOL? Kom inte med något förslag idag, vänta, fundera, vänta, tänk om, tänk igen och kom sedan med ett förslag. Vänta på svar, tänk mer, få svar, gråt inte, tänk igen, tänk om. Få fram det perfekta ordet för svenskan? Är det en synonym till snöslask eller är det en ny variant av magont?

Mitt första inlägg - Vem den andra är

Jag är då den andra intiativtagaren till bloggen, eller den första det beror på hur man ser det. För att göra det enkelt för mig och för att jag och den första intiativtagaren ska få någorlunda likvärdiga pressentationer så kopierar jag helt enkelt hans frågor.

Varför passar då jag så bra till att vara delaktig i att driva en blogg som denna?

Det gör jag antagligen inte, men eftersom jag tycker Ord är väldigt intressant och eftersom jag gillar att blogga så ska jag försöka att passa in. Jag har haft ett flertal bloggar, vissa perioder bytte jag blogg varannan vecka. Jag tror det beror att jag inte lyckats nischat mig tillräckligt, jag har inte haft någon röd tråd att följa som gör att det blir intressant för mig också. Jag tror att jag äntligen hittat rätt, och hoppas att ni också gjort det då ni hittat hit.

Vad har jag för CV relaterat till ord?

Inget som jag kan skryta om direkt. Jag har alltid varit intresserad av språk och ord. Jag är också aktiv inom teater och därav hur ord kan betyda så mycket olika saker beroende på hur man ser ut eller tonläget när man säger ordet. Jag hittar ofta på egna ord då jag känner att det saknas ett ord för att jag ska kunna beskriva något. Jag gillar utveckling och jag gillar kreativitet, därför är egen-påhittade ord något av de roligaste jag vet.

Mitt mål med den här bloggen är att få lära mig mer om gamla ord, men också få höra nya ord. Kanske hittar vi på nya ord tillsammans under tidens gång, eller så har ni läsare redan massor av inovativa ord som bara väntar på att få publiceras någonstans, och det är en av anledningarna till att denna bloggen finns. Böcker har författare, tavlor har konstnärer, musik har artister så varför kan inte ord ha skapare?

Mitt första inlägg - Vem jag är

Jag är en av initiativtagarna till bloggen. 

Anledningen till att vi valde att skapa den här bloggen är i grunden rent egoistiskt. Det är roligt med ord. Formuleringar, betoningar, betydelser. Vad som sedan är tråkigt är givetvis grammatik och stavning. Onödigt och tråkigt. Det är rekommendationer och inte lagar. Minns ALLTID det. 

Varför passar då jag så bra till att vara delaktig i att driva en blogg som denna? Det är en betydligt svårare fråga. Jag har relativt få egna erfarenheter av bloggar. För tillfället driver jag en annan blogg som ligger kring 200 läsare om dagen, den är percis som denna, nischad. Jag har ett syfte och ett mål med bloggen. Jag berättar inte enbart om min vardag. Det är ointressant. Onödigt. Larvigt.

Så, vad har jag för CV relaterat till ord? Inget egentligen. Men ett brinnande intresse borde räcka ganska långt? I övrigt så har jag givetvis läst klart gymnasiet och klarat av alla kurser i svenska jag kunde läsa. Jag la även till Litteraturvetenskap, ett oerhört intressant ämne. Så, vissa kunskaper om ord och dess funktion har jag nog.

Nå, dagens ord. Det kommer vi här på bloggen försöka hålla oss till. Ett fint, avancerat (?), intressant ord om dagen. Alltid kanske någon kan lära sig något nytt. 

Och därmed lämnar jag över till min medarbetare...

RSS 2.0